top of page

ENEMMÄN ELÄMÄÄ, VÄHEMMÄN VEROVALTIOTA – IHMINEN KESKIÖÖN

Mikäli haluamme 2020-luvulla pitää yllä lähimainkaan totuttua ihmisten elintasoa Suomessa, on ylikireä verotus ja jäykkä työmarkkina nopeasti uudistettava. Tavoitteeksi on otettava ihmisten vaurastuminen.

Kansainvälinen verokilpailu on meillä kielletty puheenaihe keskustelun helposti fokusoituessa tuttuihin kotikutoisiin detaljeihin. Kenties juuri siksi olemme siinä pahan kerran jälkijunassa. Otetaan pari esimerkkiä.


Miksi Suomessa pk-yritysten kehittyminen halutaan katkaista perintöverotuksella toisin kuin Ruotsissa, jossa demarit poistivat perintöveron haitallisena?


Miksi virolainen yrittäjä voi investoida verottamattomalla rahalla kun suomalainen kollega maksaa ensin verot päältä?


Entä miksi miljoona suomalaista piensijoittajaa maksaa 30 % veroa osingoista kun ay-liike ja rahastot ovat verovapaita?


Suomalaisen työn verotuksessa on kansainvälisesti katsoen yksi huippuabsurdi piirre. Mitä enemmän lisäarvoa se luo, sitä jyrkemmällä progressiolla sitä haittaverotetaan. Progressio on kansainvälisesti poikkeuksellinen. Halutaanko erityisesti korkean asiantuntemuksen työ ajaa pois maasta?


Seuraavaksi etätyö ja alustatalous tekevät työstä samalla tavalla liikkuvaa kuin rahasta. Suunnittelua ja kirjanpitoa voi yhtä hyvin tehdä ja teettää ulkoistettuna veroparatiisiin kuin kotisohvalle.


Työmarkkinaosapuolet pelaavat 1900-luvun peliä. Ilman nopeaa työmarkkinoiden muutosta ne tulevat housut kintuissa yllätetyksi alustatalouden ja etätyön kanssa.


Kaikki edellä kertoo siitä, että ihmisten vaurastumisen logiikka on jäänyt verovaltion tarpeiden alle. Kotikutoisesti katsoen ei ole nähty mitä maailmalla tapahtuu tai haluttu sitä uskoa.


Jos haluamme Suomessa ylläpitää toivoa ja hyvinvointia kaksi pitää korjata: verotus ja työmarkkinat.


Tavoitteena ei tulisi olla valtion vaan ihmisten vaurastuminen. Enemmän elämää, vähemmän verovaltiota. Ihminen keskiöön.


Helsinki 27.7.2022


Petri Roininen

Puheenjohtaja

Korjausliike139 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Edes jokaikisen suomalaisen ansiotuloveron korotus 15 %-yksiköllä ei riittäisi kattamaan valtiontalouden kroonista vajetta. Siksi tie velkaantumisesta vaurastumiseen käy vain korjausliikkeen kautta. I

bottom of page