top of page

HYVÄÄ RAHAA EI PIDÄ HEITTÄÄ HUONON PERÄÄN – HALLITUS EI TUNNU OPPIVAN LÄKSYJÄÄN

Päivitetty: 9. lokak. 2022

Vanha pankkialan viisaus sanoo, että hyvää rahaa ei pidä heittää huonon perään. Fortum/Uniper yhteydessä hallitus on heittänyt hyvää rahaa huonon perään monta kertaa oppimatta läksyjään:


Huonon rahan heittäminen hyvän perään alkoi talvella 2021/22 kun 4.1.2022 tiedotettu 8 Mrd€:n rahoituspaketti keitettiin kokoon. Tämä osaomistetun pörssiyhtiön puolesta annettu rahoituspaketti sitoi Fortumin ja Uniperin kohtalot yhteen. Samainen päätös pujotti myllynkiven Fortumin kaulaan. Vaihtoehto olisi ollut Uniperin konkurssi tai konkurssiuhka ja sen myötä kaikkien Uniperin omistajien sekä Saksan yhteiset pelastustalkoot. On edelleen avoinna oleva kysymys oliko 8 Mrd€ rahoituspaketti poliittinen päätös vai liikkeenjohdollinen. Tämä olisi pikimmin selvitettävä.


Huonon rahan heittäminen hyvä perään jatkui heinäkuussa kun osaamaton ja valmistautumaton neuvottelu-tiimi tuli 17 hengen saksalaisen asiantuntijajoukon jyräämäksi. Vastaamatta on kysymys miksi johdon julkisestikin ehdottamaan Uniperin pilkkomisen ei päästy. Ja miksi pääomistajan raskas vastuu jäi edelleen Fortumille. Toinen virhe tai tappio, kuinka vaan.


Hallitus jatkoi hyvän rahan heittämistä huonon perään pelastamalla pelastajan sen jälkeen kun Fortum oli käyttänyt alkuvuodesta 8 Mrd€ kapasiteetin osittain omistamansa yhtiön – Unirein - pelastamiseen. Hallitus leipoi suomalaisesta veronmaksajasta sarjapelastajan. Pahoin pelkään, että tämä voi jatkua ellei hallitukselle laiteta suitsia.


Mennyttä ei saa takaisin, mutta opiksi pitäisi osata ottaa.


Kansallisen turvallisuuden ja huoltovarmuuden johdosta Fortumia ei pidä päästää konkurssiin tai hallitsemattomaan tilaan. Mahdollista on – kesäkuun lopun jälkeisten tappioiden syödessä omat pääomat - että se pitää pääomittaa osakeannin kautta. Silloin se sitten pitää tehdä ja samalla pohtia pitääkö se samalla ottaa pois pörssistä.


Uniperin osalta tilanne voi olla suomalaisen veronmaksajan kannalta toinen. Voisiko nyt lopultakin kaikin keinoin pyrkiä lopettamaan hyvän rahan heittämisen huonon perään ja irroittamaan Fortum Uniper -nimisestä myllynkivestä? Tämä on vaihtoehto, jota liikkeenjohto kesälläkin esitti. Konkurssin tai konkurssiuhan myötä se voisi löytää luontevan ratkaisun, jossa velkojat ja omistajat jakavat omaisuuden, Uniper nykymuotoisena purkautuu ja Fortum irtautuu seikkailustaan.


Ei enää hyvää rahaa huonon perään! Sen sijaan hallituksen untuvikoille opiksi ja ojennukseksi toinen pankkialan viisaus: tulkoon ensimmäinen luottotappiosi mahdollisimman pian ja olkoon se mahdollisimman pieni. Hallitus ei näytä oppivan läksyjään edes itsenäisen Suomen massiivimmisten tappioiden myötä. Miksi me annamme hallituksen untuvikkojen edelleen käyttää rahojamme?


Helsinki 7.9.2022


Petri Roininen

Puoluejohtaja, Korjausliike

86 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Edes jokaikisen suomalaisen ansiotuloveron korotus 15 %-yksiköllä ei riittäisi kattamaan valtiontalouden kroonista vajetta. Siksi tie velkaantumisesta vaurastumiseen käy vain korjausliikkeen kautta. I

bottom of page