top of page

PIENTEN ASUNTOJEN PAKKOPULLAN JUURISYY ON YLIMITTAINEN VEROTUS

Päivitetty: 9. lokak. 2022

Hyvässä asunnossa on hyvä pohja ja riittävät tilat. Valitettavasti kohtuuton asumisen verotus tekee pienistä asunnoista pakkopullaa sekä omistus- että vuokra-asujalle kuin myös niiden rakentajille.


Kun uuden asunnon hinnassa on 40 - 45 % veroja, eivät keskituloisen ostajan varat riitä siihen mitä tarve olisi. Varsinkin kun jyrkkä veroprogressio leikkaa palkkatulot. Pienten asuntojen pakkopullaa omistaja-asujalle tarjoilee sosialidemokraattinen verovaltio.


Kun uuden asunnon vuokrassa on 40 - 45 % veroja, ovat pienet asunnot ainoita, joihin kansan kukkaro kestää. Silti asumistuet kasvavat. Pienten asuntojen pakkopullaa vuokralaiselle tarjoilee sosialidemokraattinen verovaltio.


Asunnon ostaja taas maksaa 40-45 %:n vero-osuuden uudessa asunnossaan progressiivisesti verotetuilla palkoilla. Lainaa veronmaksuun – ja rutosti.


Rakentajat tekevät tulosta 1-4 % liikevaihdostaan. Tähän nähden verovaltion tuotto on 10-kertainen ellei enemmän – ja ilman riskiä.


Luomallaan vero-tuki -kierteellä vanhat puolueet ovat synnyttäneet noidankehän. Se näkyy nousevina asuntohintoina ja vuokrina. Se ahdistaa kiristyvinä veroina.


Noidankehää yritetään epätoivoisesti paikata lisääntyvinä asumis- ja muina tukina. Käsillä oleva energian hinnan ja korkojen nousu pahentavat itse aiheutettua vero/tuki -ongelmaa.


Asumisen rajulla verotuksella valtio ahneudessaan vahvistaa suhdanteita. Todelliseen hinnan nousuun tulee lähes toinen veroeuro päälle lisää.


Tahattoman koomisesti asumisen vero-/tukihimmeli muistuttaa niiden tyyppien toimintaa, jotka kantoivat säkillä valoa tupaan.


Paradoksaalista taas on se, että voimakkaimmin pienien asuntojen rakentamista kritisoivat samat punavihreät tahot, jotka kannattavat korkeaa verotusta ja suuria tulonsiirtoja. Kansa ensin verotetaan köyhäksi ja sitten annetaan almuja.


Viher-vasemmiston ymmärrys on yhtä rajallista kuin energia- tai talousasioissa yleensäkin. Ei edes huomata tai piitata kuinka ammutaan omia äänestäjiä jalkaan.


Korjausliikkeen mielestä perustarve asuminen on yliverotettua. On hölmöä ja haitallista yliverottaa ihmisten perustarvetta ja taloudellista aktiviteettia.


Korjausliikkeen mielestä asuntotuotannon verotusta on alennettava aloittaen asuntorakentamisen arvonlisäverosta. Silloin myös ihmisten kulloisenkin tarpeen mukaiselle asuntorakentamiselle tulee tilaa.


Enemmän elämää. Vähemmän verovaltiota. Ihminen keskiöön.


Helsinki 12.9.2022

Petri Roininen

Puoluejohtaja

Korjausliike

280 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Edes jokaikisen suomalaisen ansiotuloveron korotus 15 %-yksiköllä ei riittäisi kattamaan valtiontalouden kroonista vajetta. Siksi tie velkaantumisesta vaurastumiseen käy vain korjausliikkeen kautta. I

bottom of page