top of page

TALOUS JA ILMASTO JAKAVAT KENTTÄÄ - POLITIIKASSA EI MIKÄÄN OLE ENNALLAAN

Talous ja ilmasto jakavat poliittisia puolueita uudella tavalla. Turvallisuuspolitiikka tai Suomen kansainvälinen asemoituminen eivät.


Talouspolitiikassa sanojen sijaan luvut puhuvat. Hallituksen, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten esitykset vuoden 2023 valtion tuloiksi ja menoiksi ovat kaikki 7-8 Mrd€ alijäämäiset olkoonkin, että budjetin sisäisiä painotuseroja on. Korjausliike budjetissaan lopettaa alijäämän ja velanoton merkittävistä veronalennuksista huolimatta. Samalla se käynnistää pitkään kaivattuja rakenneuudistuksia.


Ilmastopolitiikassa keskusteluttavat mm ennallistamisasetus ja hiilinielulaskenta. Jos ilmastopolitiikkaa halutaan mitata, käyköön sen suunnan ilmaisimena hiilineutraaliustavoite. Hallituspuolueet ajavat 2035 hiilineutraaliutta kuten myös Kokoomus. Perussuomalaiset ja Korjausliike ovat julkisesti ilmoittaneet kannattavansa muun EU:n 2050 tavoitetta. Tämä päätavoite linjaa lukuisia alatavoitteita ja on siksi tärkeä.


Talous- ja ilmastopoliittinen nelikenttä kuvaa suomaisen politiikan asetelma (kuva alla).Löysän talous- ja kireän ilmastopolitiikan kannattajia on hallituspuolueiden ohella Kokoomus.


Löysän talous- ja keventävän ilmastopolitiikan kannalla on Perussuomalaiset.


Terveen talous- ja keventävän ilmastopolitiikan kannalla on Korjausliike.


Terveen talous- ja kireän ilmastopolitiikan kannattajia ei oikein tahdo tunnistaa.


Johtopäätökset nelikenttä -analyysin perusteella tälle keväälle ovat:

  1. Todennäköisimmät hallitusratkaisut ovat sinipuna ja/tai nykyhallituksen jatkaminen. Hallituspuolueet ja Kokoomus ovat ilmasto- ja talouspolitiikan isossa kuvassa lähellä toisiaan.

  2. Todellinen vaihtoehto nykyiselle politiikalle löytyy ainoastaan Korjausliikkeen tai muiden vanhojen puolueiden politiikkaa haastavien puolueiden kautta.


Politiikassa ei mikään ole ennallaan.


Helsinki 14.1.2023


PRKL

Petri Roininen, KorjausLiike

Puheenjohtaja

197 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Edes jokaikisen suomalaisen ansiotuloveron korotus 15 %-yksiköllä ei riittäisi kattamaan valtiontalouden kroonista vajetta. Siksi tie velkaantumisesta vaurastumiseen käy vain korjausliikkeen kautta. I

bottom of page