top of page

YEL-UUDISTUS PYSÄYTETTÄVÄ - SAHAA KASVUA JA YRITTÄJIEN LUOTTAMUSTA

Korjausliikkeen puoluejohtajana sekä Suomen Yrittäjien Kasvu- ja kansainvälisyysvaliokunnan puheenjohtajana pelkään, että hallituksen YeL-esitys vähentää yrittäjyyden kiinnostavuutta ja jarruttaa talouskasvua. Siksi sellaista ei tule tehdä.


Hallituksen YeL-uudistuksen ytimessä on pyrkiä ikään kuin ulkopuolelta määrittämään yrittäjän eläkemaksujen perusteena olevan työtulon suuruus. Nyt käsillä olevassa muodossaan esitys johtaisi yrittäjien eläkemaksujen kasvuun, valinnanmahdollisuuden supistumiseen sekä yrittämisen kannattavuuden heikkenemiseen.


Hallituksen pyrkimys määritellä keskusjohtoisesti yrittäjän työtulo paljastaa sen olevan sokea yrittäjyyden olemukselle.


Yrittäjyys on yritystoimintaa, sijoittamista ja yrittäjäriskin kantamista. Siihen voi sisältyä suurikin määrä omistajan työtä – tai olla sisältymättä. Yrittäjyydellä on monet kasvot. Esityksellään hallitus pyrkii tasapäistämään ja sosialisoimaan osaa yrittäjyydestä.


Yrittäjien luottamus YeL-järjestelmään on lähtökohtaisesti heikkoa. Hallituksen esitys uudistuksesta horjuttaa sitä entisestään.


Mielestäni hallitus ei esityksessään myöskään ymmärrä, että yrittäjillä on YeL:n lisäksi muitakin tapoja hoitaa eläketurvaansa. Näistä esimerkkejä ovat vakuutukset, itse yritystoiminnan arvo ja sijoittaminen.


YeL-esitys on syytä palauttaa valmisteluun, ja tehdä tavalla, joka tunnistaa yrittäjyyden olemuksen nyt käsillä olevaa paremmin.


Helsinki 28.7.2022


Petri Roininen

Puheenjohtaja

Korjausliike
474 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Edes jokaikisen suomalaisen ansiotuloveron korotus 15 %-yksiköllä ei riittäisi kattamaan valtiontalouden kroonista vajetta. Siksi tie velkaantumisesta vaurastumiseen käy vain korjausliikkeen kautta. I

bottom of page