top of page

ALUEVALTUUSTOILLA FUUSION JÄLKEINEN SANEERAUSTEHTÄVÄ – TILIVELVOLLISUUS EDUSKUNTAVAALEISSA

Petri Roininen

Puheenjohtaja, Korjausliike

23. tammik. 2022

Kuntatoimintojen fuusioimisen – eli yhdistämisen – hyvinvointialueille on tuotava erittäin merkittäviä hyötyjä. Muutenhan koko uudistus olisi hyödytön tai haitallinen.


Sote -alueille siirtyy lähes 200.000 työntekijää. Käytössä on eräiden arvioiden mukaan 10.000 erilaista it-järjestelmää. Nyt jokaisessa 332 kunnassa on sote-johtaja, iso organisaatio ja valtavasti toimitilaa. Aluevaltuustot aloittavatkin klassisessa fuusion eli yhdistämisen jälkeisessä saneeraustehtävässä.


Kansa ei tähän uudistukseen uskonut eikä sitä halunnut. Yli puolet jätti kokonaan äänestämättä. Politiikot uudistuksen puoluetukineen ja -virkoineen halusivat.


Nyt aluevaltuutetut ja puolueet ovat tilivelvollisia kansalaisille. Viimeistään eduskuntavaalien 2023 alla näemme mitä hallituksen ja opposition edustajat ovat saaneet aluevaltuustoissa aikaiseksi.


Pidetään mielessä puolueiden antamat lupaukset paranevista palvelusta, työoloista ja taloudesta. Lupaukset tekevät kaikki aluevaltuutetut poikkeuksellisen vahvasti tulosvastuullisiksi ja tilivelvollisiksi. Vastuu mitataan ja arvioidaan keväällä 2023 eduskuntavaaleissa. Silloin pitää olla näyttöjä hyödyistä.


Verojen kerääminen ja niiden käyttö ovat politiikan kovinta ydintä. Maailman korkeimpien verojen tie on käyty loppuun. Nyt pakkosynnytetyssä aluerakenteessa on löydettävä myös keinot karsia ja tehostaa veronmaksajien rahojen käyttöä. Hallintorakenne itsessään tuo lisää kuluja.


Uskon, että veronmaksaja hyväksyy veron, joka kohdentuu välttämättömiin sydänoperaatioihin, revähdyskuntoutukseen tai flunssan hoitoon. Veronmaksaja ei hyväksy uusia kalliita hallintotasoja, ei hallintopalatseja eikä ’’alueiden välisten kehittämisen koordinoijien’’ loputtomia kustannuksia.


Korjausliike tarpeen


Puolueemme Siniset valmistelee vaihtavansa nimensä Korjausliikkeeksi ylimääräisessä puoluekokouksessa 29.1.2022.


Olemme sanoneet, että Suomi on rikki ja tarvitsee Korjausliikkeen. Aluevaalien tuoman sote-ratkaisun jälkeen olen entistäkin vakuuttuneempi, että Korjausliike tarvitaan. Suomen suunta on käännettävä ja politiikot pidettävä tilivelvollisina.


Helsinki 24.1.2022


Petri Roininen

Puheenjohtaja, Siniset


’’Enemmän elämää – vähemmän verovaltiota’’ -blogisarjassa tutkitaan suomalaisten ihmisten, perheiden ja Suomen suhdetta ajankohtaisiin ilmiöihin ja asioihin.

bottom of page