top of page

Asumisen verotusta kevennettävä

Petri Roininen

puheenjohtaja

16. tammik. 2023

Asumisen verotusta kevennettävä


Korjausliikkeen mielestä ihmisen keskeisen perustarpeen eli asumisen verotus on mennyt kohtuuttomaksi. Seuraavan hallituksen on syytä etsiä keinot asumisen verotuksen keventämiseen kaikissa asumismuodoissa.


’’Ihmisten asuminen ei kestä yhtään uutta veroa. Päinvastoin seuraavan hallituksen on löydettävä keinot merkittävästi vähentää asumisen verotusta kaikissa asumismuodossa’’, sanoo puolueen puheenjohtaja Petri Roininen.


Uuden, rakennettavan asunnon kustannuksista muodostuu peräti 46 % erilaisista veroista ja veroluonteisista maksuista. Kaikki verot kulkeutuvat sekä asunnon hintaan että vuokraa muodostaen lopulta suuriman kustannuserän.


Asunnon hankintaa varten otetaan usein asuntolainaa, jonka korkoja ja lyhennyksiä maksetaan rajulla progressiolla verotetulla varainsiirtoverolla. Asuntoa ostettaessa varainsiirtoveroa maksetaan paitsi asunnonnettoarvosta myös yhtiölainaosuudesta.


Korjausliike esittää vaihtoehtobudjetissaan mm varainsiirtoveron kevennystä koskemaan vain nettoarvoa sekä tuloveron progression loivennusta.


Puolue pitää tärkeänä myös sitä, että omistusasuminen mielletään sijoituksen sijaan käyttöomaisuudeksi,  jonka luovutusvoitto on verovapaa.


’’Nykytasolla verot ovat ylivoimaisesti suurin asuinkustannuksiin vaikuttava erä. Sellaisena se heikentää ihmisten vaurastumisen mahdollisuuksia. Varainsiirtovero, välittäjäpalkkio ja muuttokustannukset  aiheuttavat jäykkyyksiä maan sisäiseen muuttoliikkeeseen ja työpaikkojen täyttymiseen. Tätä yhtälöä ei pidä rasittaa myyntivoittoverolla käyttöomaisuudesta’, Roininen korostaa.


Korjausliike on esittänyt alijäämän ja lisävelkaantumisen lopettavassa vaihtoehtobudjetissaan vastaavia keinoja. Puolue suhtautuu myönteisesti Keskustan esittämään asuntolainojen korkovähennyksen palauttamiseen kun se tehdään määräaikaisena.


Lisätiedot:


Petri Roininen, puh 040 761 9669

bottom of page