top of page

Korjausliike: Asumisen järjetön verotusloukku purettava

Petri Roininen

puheenjohtaja

11. tammik. 2023

Korjausliike: Asumisen järjetön verotusloukku purettava


Tiedote 11.1.2023 julkaisuvapaa


Korjausliike haluaa käynnistää toimet asumisen verotuksen kohtuullistamiseksi. Keinovalikoimassa ovat sekä asuntotuotannon että ansiotulojen verotuksen keventäminen.


VTT:n Rakennusteollisuuden toimeksiannosta vuonna 2021 tekemän selvityksen mukaan asuntojen uudistuotannossa on peräti 46 % veroja muodostuen välillisistä veroista kuten alv ja välittömistä kuten työn palkkojen verot. Korjausliikkeen mielestä tilanne on kestämätön ja puolue haluaa siihen muutoksen.


’’Asunkustannusten ongelma on järjettömän veropolitiikan tulosta. Järjetöntä on se, että asuntotuotannon kustannuksissa on lähes puolet veroja, jotka maksetaan asuntolainalla, jota edelleen hoidetaan korkeasti verotetuilla tuloilla. Sekä asuntotuotannon vero-osuutta että tulojen verotuksen progressiota on kevennettävä’’ sanoo Korjausliikkeen puoluejohtaja Petri Roininen.


Korjausliikkeen mielestä asuntotuotannon 46 %:n vero-osuus on kohtuuton ja haitallinen. Se tekee uusista asunnoista kalliita. Tämä yhdistettynä poikkeukselliseen jyrkkään tuloverotuksen progressioon aiheuttaa asumiskustannusten verotusloukun.


Korjausliike huomauttaa, että ostajien maksukyvyllä on rajansa. Uusien hankkeiden käynnistyminen estyy, jos maksukykyistä kysyntää ei ole.


’’Asuntorakentaminen työllistää ja vaikuttaa verkostoissa myönteisesti taloudelliseen kehitykseen. Raskain verokiiloin on hölmöä leikata taloudellista aktiviteettia’’, Roininen sanoo.


Helsinki 11.1.2023

PRKL

Petri Roininen, Korjausliike

Puheenjohtajabottom of page