top of page

Korjausliike: Miksei hallitus kanna omistajavastuutaan Fortumissa?

Petri Roininen

Puheenjohtaja

11. heinäk. 2022

Korjausliike varoittaa, että suomalaiset veronmaksajat voivat hävitä ennätyssuuren määrän rahaa hallituksen osaamattomuuden vuoksi Fortum/Uniper-operaatiossa.


Korjausliike: Miksei hallitus kanna omistajavastuutaan Fortumissa?

Tiedote 11.7.2022

Julkaisuvapaa

Korjausliike varoittaa, että suomalaiset veronmaksajat voivat hävitä ennätyssuuren määrän rahaa hallituksen osaamattomuuden vuoksi Fortum/Uniper-operaatiossa. Korjausliikkeen mielestä hallituksen, joka edustaa Fortumin pääomistajaa 51 prosentin osuudella, tulee ottaa aktiivinen rooli veronmaksajan edunvalvojana Uniper-neuvotteluissa Saksan valtion kanssa.


’’Kun neuvottelut Saksan energiavarmuuden turvaamisesta ja Uniperin pelastamisesta nousevat valtiotasolle, ei Suomen omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen voi väistää vastuutaan väittämällä, ettei ole asiassa osapuoli. Juuri valtion strategisen intressin vuoksi Fortumin omistajaohjaus on keskitetty valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikköön eikä esimerkiksi Solidiumiin. Omistajaohjausministeri voi vapautua vastuustaan vain jättämällä tehtävänsä’’, sanoo Korjausliikkeen puheenjohtaja Petri Roininen.


Korjausliike haluaa kiinnittää huomiota karuihin tosiasioihin: Fortumin osakekurssi on laskenut tänä vuonna jo 12,5 miljardia euroa, josta valtion ja siten veronmaksajien menetys 6,4 miljardia euroa. Fortum on rahoittanut 78 %:sta tytäryhtiötään Uniperiä 8 miljardia euroa. Nyt käsillä on ennennäkemättömän suuri pelastusoperaatio. Sen hintalappua ja maksajaa vasta arvaillaan.


’’Tilanteesta syntyy vaikutelma, että osaamatonta hallitusta ollaan jälleen johdattamassa heikon ota-tai-jätä -asetelman eteen, veronmaksajan kustannuksella. Fortum-/Uniper -episodista voi tulla suomalaisen veronmaksajan kannalta kalliimpi kuin vuoden 2021 EU-elpymisrahasto. Mahdolliset Venäjä -investointien menetykset mukaan lukien saman kokoluokan verrokkia saatetaan joutua hakemaan finanssikriisin tukipaketeista tai peräti 90-luvun pankkikriisistä. Jälkimmäisen loppulaskun suuruusluokaksi usein arvioidaan silloista rahaa noin 50 miljardia markkaa eli 8,4 miljardia euroa’’, sanoo Roininen.


Korjausliike ihmettelee paitsi hallituksen toimettomuutta, myös opposition ja erityisesti Kokoomuksen sekä Perussuomalaisten passiivisuutta asiassa.


’’Taitamattoman hallituksen rinnalla meillä ei ole varaa oppositioon, joka ei vaikuta haluavan puuttua asiaan, vaikka sillä kaikki parlamentaariset keinot käytössään ovatkin – aivan kuten Kokoomus ei halunnut elpymisrahastonkaan yhteydessä. On selvää, että seuraavissa vaaleissa maa tarvitsee aivan toisenlaista talousosaamista ja neuvottelutaitoa kuin mitä nyt on nähty’, sanoo Roininen.


Lisätietoja:

Petri Roininen

puh 040 761 96 69


bottom of page