top of page

Korjausliike: Sähkön ALV nollaan kriisin ajaksi

Petri Roininen

puolueen puheenjohtaja

9. elok. 2022

KORJAUSLIIKE: SÄHKÖN ALV 0 % KRIISIN AJAKSI


Kannanotto

Julkaisuvapaa


Korjausliike ehdottaa, että akuutin kriisin ja vähintään tulevan talven ajaksi sähkön arvonlisävero lasketaan nollaan prosenttiin. Korjausliikkeen vm:n laskelmiin perustuvan käsityksen mukaan sähkön alv:n laskun nollaan pienentää valtion verotuloja suuruusluokkaa 500-600 M€/vuosi. Samalla inflaation mukanaan tuoma hintojen nousu tuo moninkertaisesti tätä suuremman ALV-lisän valtion budjetin katteeksi kaikissa muissa tuotteissa ja palveluissa.


Korjausliikkeen mielestä on käsittämätöntä, että hallitus kiristää verotusta taantuman uhatessa ja samalla tekee omin toimin kaikkien energialaskuista kammottavia. Kun sähkö maksoi 5 senttiä kilowattitunnilta, oli arvonlisäveron (24 %) osuus noin 1 sentti. Nyt kun sen hinta on 25 senttiä kilowattitunnilta, on ALV:n osuus hieman pelkistäen 5 senttiä. Arvonlisävero on siis kiristynyt sähkön hinnan nousun myötä viisinkertaiseksi eli + 400%.


’’Sähkön arvonlisävero ei ole itsetarkoitus. Se on vain yksi keinoista, joilla ihmiset ja yritykset rahoittavat valtiota. Hallituksen tärkein tehtävä näissä oloissa on johtaa maata siten, että talouskehitys ja energiansaanti voidaan turvata. Siksi kriisiolot vaativat kriisitoimia’’, sanoo Korjausliikkeen puoluejohtaja Petri Roininen.


Korjausliike huomauttaa, että vallitsevissa inflaatio-oloissa vuosittainen noin 24 miljardin alv-kertymä kasvaa automaattisesti ilman veromuutoksia kahden miljardin euron suuruusluokkaa pelkästään hintojen nousun myötä.


’’Ihmisille ja yrityksille merkittävä sähkö-alv:n kevennys enemmän kuin kompensoituu valtion budjetissa inflaation mukanaan tuomasta yleisen ALV:n lisäämistä verotuloista. Hallituksen tulee mielestämme tehdä budjettinsa tasapainotus kustannusten hallinnalla mieluummin kuin ihmisten verotusta kiristämällä’’, sanoo Roininen.


Helsinki 9.8.2022

Korjausliike


Lisätiedot Petri Roininen, puh 040 761 9669


bottom of page