Nämä kysymykset talousvaliokunnan tulee kysyä Fortumista
Petri Roininen
Puheenjohtaja
19. heinäk. 2022
Korjausliike: Nämä kysymykset talousvaliokunnan pitää kysyä Fortumista
Tiedote 19.7.2022
Julkaisuvapaa
Korjausliike on huolissaan eduskunnan opposition passiivisuudesta Fortum-kysymyksessä. Koska oppositiolla vaikuttaa olevan haasteita kysyä ”Fortum-gatessa” oikeita kysymyksiä, Korjausliike tarjoaa tiistain 19.7.2022 talousvaliokunnan ja opposition käyttöön valmiit kysymykset.
Kysymys Fortumin hallitukselle: Oliko yhtiöllä pääomistajan tuki tai hyväksyntä 4.1.2022 tiedotetusta yhteensä noin 8 miljardin euron poikkeuksellisesta rahoituspaketista Fortumin 78 %:sti omistamalle tytäryhtiö Uniperille? Rahoituspaketin, joka on lehtitietojen mukaan nyt lähes kokonaan käytetty, suuruus on vertaansa vailla: se ylittää Suomen nettomaksuosuuden EU:n elpymisrahastoon sekä valtion 51 %:n omistusosuuden arvon yhtiössä.
Kysymys omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiselle: Onko ministeri hyväksynyt tai antanut jollain tapaa ohjeistusta 4.1.2022 Fortumin tiedottaman rahoituksen käsittelyssä? Mikäli on antanut, miksi ministeri Tuppurainen vielä heinäkuussa 2022 toistuvasti kommenteissaan piti asiaa yhtiön operatiivisena asiana ja totesi, ettei hallitus ole osapuoli koko asiassa? Jos taas maan hallitus ei antanut hyväksyntää tai ohjeistusta rahoituksen suhteen, onko maan hallituksen mielestä Fortumin hallitus menetellyt oikein poikkeuksellisesta rahoituksesta päättäessään ilman pääomistajan kannan selvittämistä? Entä onko maan hallitus toiminut oikein, jos se ei ole antanut omistajaohjausta tässä merkittävässä ja poikkeuksellisessa toimenpiteessä?
Kysymys elinkeinoministeri Mika Lintilälle: Onko Suomen hallitus antanut ennakkohyväksynnän tai ohjausta 2017 tiedotetulle noin 49 %:n omistusosuuden hankinnalle, tai 2019 tiedotetulle ja 2020 toteutetulle lisähankinnalle, joka nosti omistuksen nykyiseen 78 %:iin? Ministeri Lintilä on sanonut saaneensa tiedon Uniper-kaupasta 15 minuuttia ennen sen julkistamista. Vastauksessa hyvä kiinnittää erityinen huomio siihen, että tämänkaltaiset prosessit voivat viedä vuosia eri vaiheineen ja olla poikkeuksellisen merkityksellisiä omistaja-arvon kannalta.
Kysymys pääministeri Sanna Marinille: Millaisiin toimiin hallitus aikoo ryhtyä minimoidakseen veronmaksajalle mahdollisesti aiheutuvat tappiot?
--
”Uskon kansalaisten haluavan tietää sekä tapahtumien kulun että toimenpiteet, joilla mahdolliset tappiot veronmaksajille minimoidaan. Uskon myös kansan vaativan oppositiolta nykyistä enemmän aktiivisuutta asian selvittämisessä”, sanoo Korjausliikkeen puheenjohtaja Petri Roininen.
Korjausliikkeen käsityksen mukaan maan hallituksella ja sen omistajaohjauksella on ollut halutessaan kaikki mahdollisuudet osallistua vuosien 2017 -2022 tapahtumien kulkuun Fortumissa. Sisäpiiritiedon osalta isoimmissa investoinneissa ja rahoituspäätöksissä ns. hankerekisterin käyttö mahdollistaa keskustelun sisäpiiritietoa olevista asioista silloin, kun siihen on perusteet, ja kun esimerkiksi yhtiö tarvitsee neuvonantoa.
”Jos omistajaohjaus ei ole tiennyt eikä ohjannut poikkeuksellisia ja merkittävän kokoluokan asioita, onko se ollut tehtäviensä tasalla? Jos taas sen ei olisi pitänytkään tietää eikä ohjata, mihin tätä toimintoa tarvitaan?” kysyy Roininen.
Lisätiedot:
Petri Roininen
puh 040 761 9669