top of page

Siniset: Puolueiden palautettava aluevaltuustotuki sote-palveluihin

Petri Roininen

Puheenjohtaja, Korjausliike

10. tammik. 2022

Aluevaalien yhteydessä eduskuntapuolueet valmistelevat uutta aluevaltuustotukea puolueille. Siniset paheksuu eduskuntapuolueiden suunnitelmia vastaanottaa aluevaltuustotukea ja vaatii tuen palautettavaksi sosiaali- ja terveyspalveluihin.


“Aluevaltuustotuki on poliittista vallan väärinkäyttöä. Rahat pitää kohdentaa palveluihin, ei puolueille. Puolueet eivät tarvitse senttiäkään lisää, koska saavat jo puoluetukea vuosittain yli 36 miljoonaa euroa. Yrittäjän silmin puoluetuki on kartellin kaltainen markkinahäiriö, joka vääristää puolueiden kilpailua ja antaa suurimmille puolueille kilpailuedun. Tähän menoon tarvitaan korjausliike”, sanoo Sinisten puheenjohtaja Petri Roininen.


Siniset haastaa puolueet tekemään korjausliikkeen ja luopumaan aluevaltuustotuesta.


“Nyt puolueilla on erinomainen mahdollisuus toimia ryhdikkäästi ja luopua aluevaltuustojen puoluetuesta. On kohtuutonta nostaa tolkuton määrä puoluetukea vaaleista, joissa äänestysinto on mitätön. Haastamme kaikki vaaleissa mukana olevat puolueet ryhdistäytymään ja kieltäytymään tuesta”, lisää Roininen.


Valmisteilla oleva aluevaltuustotuki olisi noin 6 000 euroa valtuutettua kohden. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa eduskuntapuolueet ovat jo sopineet tuesta. Toteutuessaan kaikilla alueilla tämä tarkoittaisi vuosittain yli 8 miljoonaa euroa, joka olisi pois suoraan sote-palveluista. Summa on valtava, sillä voitaisiin esimerkiksi palkata pysyvästi yli 150 hoitajaa.


“Hyvinvointialueista ei pidä tehdä hyvävelialueita. Lisäkerros hallintoon on jo aiheuttamassa kohtuuttoman suuret kustannukset, ja kuluja aiotaan vielä kasvattaa piilopuoluetuella. Jos puoluetukea vastustaa puheissa, sen pitää näkyä myös teoissa”, sanoo Sinisten varapuheenjohtaja Tiina Ahva.


Aluevaalituen vastustamisen lisäksi Siniset on jo pitkään vaatinut tuntuvaa leikkausta varsinaisesta puoluetuesta. Sipilän hallituksen aikana puoluetukea leikattiinkin selvästi, mutta nykyinen hallitus päätti kasvattaa sitä yli 20 prosentilla.


Lisätietoja:


Petri Roininen

Puheenjohtaja, Siniset rp.

P. 040 761 9669


bottom of page