top of page

Suomi irti Ottawan sopimuksesta kansallisen turvallisuuden vuoksi

Petri Roininen

puheenjohtaja

9. tammik. 2023

Korjausliike: Irti Ottawan sopimuksesta kansallisen turvallisuuden vuoksi


Kannanotto 9.1.2023


Korjausliike vaatii Suomen irtautumista jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Perusteiltaan muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa on syytä korjata virhe, joka rajoittaa Suomen alueen puolustamisvaihtoehtoja.


Suomi liittyi Ottawan sopimukseen pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituskaudella ja Tarja Halosen (sd.) presidenttikaudella. Sopimus kieltää Suomelta mm. jalkaväkimiinojen käytön, valmistuksen ja varastoinnin.


’’Meillä on yhteinen tuhannen kolmensadan kilometrin raja sotaa käyvän maan kanssa. Ottawan sopimus rajoituksineen ei palvele näissä oloissa Suomen kansallista turvallisuutta. Toimet siitä irtautumiseksi on käynnistettävä’’, sanoo puolueen puheenjohtaja Petri Roininen.


Ottawan sopimukseen on sitoutunut 156 maata, ja sen ulkopuolella on 37 maata mukaan lukien USA, Venäjä ja Israel. Korjausliike katsoo, että Suomen ei ole etenkään järkevää sitoutua sellaiseen maanpuolustusta rajaavaan sopimukseen, jonka ulkopuolella Venäjä on.


Teknisesti sopimuksesta irtautuminen edellyttäisi ilmoitusta YK:lle ja kestäisi kuusi kuukautta. Ottawan sopimuksesta irtautumisesta on tehty useita kansalaisaloitteita, joita Korjausliike tukee.


’’Viimeistään seuraavan hallituksen on välttämätöntä ryhtyä Ottawan sopimuksesta irtautumiseen. Suomella tulee olla käytettävissään kaikki mahdolliset keinot puolustautumiseen. Meidän tulee katsoa pidemmälle kuin vain ensi kevääseen. Turvallisuutta rakennetaan tulevia sukupolvia varten’’, Roininen sanoo.
Lisätietoja:


Petri Roininen

Korjausliikkeen puheenjohtaja

puh 040 761 9669  

bottom of page